email facebook twitter youtube

logo

Το σκηνικό για τα ψηφιακά μέσα αλλάζει πολύ γρήγορα και η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να δουν και να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την διαπίστωση της μεγάλης διαφοράς και χάσματος μεταξύ της εργασίας που προσφερόταν στην τάξη με την εφαρμογή της στην κοινωνία. Ο αλφαβητισμός είναι στο επίκεντρο σε πολλές ευρωπαικές χώρες με διάφορες μοντέρνες στρατηγικές να στοχεύουν σε πρωτοποριακές μεθόδους που να αντιμετωπίζουν σύγχρονο τρόπο σκέψης. Πρακτικές για αυτοέκφραση, για λύση προβλημάτων, συνεργασία και ομαδική εργασία, μάθηση πως να μανθάνουμε, η γλωσσική εγρήγορση και πολλά άλλα αποτελούν την πυξίδα των μεθόδων. Ο αλφαβητισμός τοποθετείται σε νέα προοπτική όπου η επικοινωνία αποτελεί το κλειδί για επιτυχία.

Το ερώτημα είναι πως η τεχνολογία συνδέεται με την επικοινωνία και πως αυτό συνδέεται με την ανάπτυξη του προγράμματος. Το ψηφιακό εγχειρίδιο αποτελεί την απάντηση.

Η έννοια του ψηφιακού εγχειριδίου μπορεί να χαρακτηριστεί μεταφορικά με ένα αθλητή που ξεκινά ένα ταξίδι. Ο ταξιδιώτης είναι ο εκπαιδευτής και το ταξίδι είναι η πρακτική της διδασκαλίας. Πριν ξεκινήσει ο ταξιδιώτης , χρειάζεται να έχει σημείο αναχώρησης και πρέπει να ετοιμάσει μια τσάντα με πράγματα που θεωρεί ότι θα χρειαστεί. Κατά τη διαδρομή ο ταξιδιώτης θα χρειαστεί να μετακινήσει μερικά πράγματα από τη τσάντα μπορεί όπως να προσθέσει άλλα. Ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει που τον οδηγεί το ταξίδι ή που μπορεί να συναντήσει στο ταξίδι αλλά η τσάντα είναι μεταφορικά το εγχειρίδιο, το οποίο θα τον ενισχύσει στην πορεία του και θα κάμει το ταξίδι του πετυχεμένο.

Επομένως το εγχειρίδιο πρέπει να ιδωθεί ως ένα δυναμικό εργαλείο που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για το ταξίδι της διδασκαλίας. Εντούτοις τα εργαλεία στη τσάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ταξιδιώτη με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το περιεχόμενο και τις διευθετήσεις της διδασκαλίας. Για να δούμε τον αρχικό προβληματισμό μας για το χάσμα μεταξύ τις προόδους στην τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα μέσα και τα αναλυτικό πρόγραμμα , το εγχειρίδιο δίνει διεξόδους στον αριθμό των ψηφιακών εργαλείων και δίνει εισηγήσεις για το πως τέτοια εργαλεία μπορούν να υιοθετηθούν και να βοηθήσουν τους μαθητευόμενους στην απόκτηση δεξιοτήτων αλφαβητισμού αξιοποιώντας τη σύγχρονη ψηφιακή σκηνή.

Η κατηγοριοποίηση των πληροφοριών που περιέχονται στο εγχειρίδιο έχει αναπτυχθεί και σχεδιαστεί γύρω από το πλαίσιο (http://www.schoolslearningoutcomes.edu.mt/en/) για τον αλφαβητισμό με επίκεντρο γύρω από την ομιλία, ακρόαση και γραφή. Παρά το ότι ετοιμάστηκε στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, κάνει αναφορά για αλφαβητισμό για επαγγελματική κατάρτιση. Έχει προσαρμοστεί να βοηθήσει ενήλικες.

Επομένως ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτής θα βρει αναφορές για αποτελέσματα και ιδέες για το πως το εγχειρίδιο θα χρησιμοποιηθεί για να δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα από την επικοινωνία θα βοηθήσει.

«Δημιουργία πρότασης κατάλληλη για συζήτηση θέματος για παράδειγμα τραγικών γεγονότων»

Σε αυτή την περίπτωση το εγχειρίδιο θα δώσει πληροφορίες για την δραστηριότητα στην τάξη. Αυτή η δραστηριότητα θα κατηγοριοποιηθεί σε τίτλους όπως η παράθεση στόχων. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν ,πως θα χρησιμοποιηθούν και θα δώσει πληροφορίες για άλλα εργαλεία και πηγές που ο εκπαιδευτής θα χρησιμοποιήσει για τους μαθητές του. Το εγχειρίδιο μπορεί όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτές ενηλίκων για ιδέες και στρατηγικές για τον αλφαβητισμό αλλά να χρησιμοποιηθεί σαν πλατφόρμα για ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών και ισχυροποίηση της κοινότητας της Εκπαίδευσης Ενηλίκων μέσα από συνεργασίες και επικοινωνίας.

 

Στηριζόμενοι στη αρχή να δούμε το εγχειρίδιο στη πλατειά του έννοια, ότι κάθε εκπαιδευτής είναι ελεύθερος να το υιοθετήσει για τους μαθητές του. Έτσι το ψηφιακό εγχειρίδιο μπορεί να ιδωθεί ως πολλά κομμάτια πληροφοριών που ομαδοποιούνται κάτω από διάφορες κατηγορίες που μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση και φιλτράρισμα πληροφοριών σε σχέση με τα αποτελέσματα της διδασκαλίας, την ομάδα στόχο, και επίπεδο ικανοτήτων. Το εγχειρίδιο περιέχει εισηγήσεις και πορίσματα για το πως τα εργαλεία , οι εφαρμογές και τα ψηφιακά μέσα να εφαρμοστούν ώστε να επιτύχουν οι μαθησιακοί στόχοι. Το εγχειρίδιο δεν είναι στατικό , προχωρά πέραν των σχεδίων μαθήματος αλλά προχωρά σε συλλογή ιδεών , εμπειριών και στρατηγικών για εφαρμογή σεναρίων στην τάξη.

All content released under the Creative Commons License